Fædrelandsvennen

Vi startet 2017 med 31.800 antall abonnenter totalt, og avsluttet året med 35.300. Det er en historisk økning på 3500 abonnenter. I løpet av året fikk vi 5000 nye digitalabonnenter.
Nyhetsåret har vært preget av Flom, drap begått av barn, nazimarsj, varslingssaker i Søgne kommune og at Start rykket opp til eliteserien.

Fakta
Samlet opplag - Les mer 32700
Ikon
Utgiversted Kristiansand
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
115000
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
64612
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
36236
Redaksjonelle årsverk 56
Klagesaker til PFU 5
Fellelser i PFU 1

De viktigste sakene

Det har vært en begivenhetsrikt år. Her er de viktigste sakene Fædrelandsvennen jobbet med i 2017.

  • Dobbeltdrapet utenfor barneskolen Wilds Minne skole 5. desember 2016 rystet hele landet, og medietrykket fortsatte langt inn i 2017. Blant sakene i Fædrelandsvennen som står frem, er intervjuet med mor til den drepte gutten (14). Familien reiste fra krigsherjede Somalia. Så opplevde de sitt verste mareritt i byen de trodde var så fredelig. Under rettssaken uttalte ektemannen til den drepte kvinnen at aktors påstand opplevdes som et hån mot de etterlatte.

 

  • I vår utspilte det seg et politisk drama i Frp. I bunnen av konflikten lå tilsynelatende fylkesgrensen mellom Aust- og Vest-Agder som nå skal bort, men på toppen gnistret det mellom tilhengere og motstandere av to sterke kvinner fra hver sin generasjon som begge ønsket stortingsplass. Eksklusjonskrav haglet. Fylkesårsmøtet på badehotellet i Langesund ble særdeles dramatisk. Åshild Bruun-Gundersen gikk seirende ut av striden, mens Ingebjørg Godskesen sa farvel til Frp i en “grande finale” forfattet og sendt fra stortingssalen en sen nattetime i juni, like etter at hun trosset partiledelsen og var nær ved å velte hele kommunereformen.

 

 

  • I fjor spilte de på Ungdommens kulturmønstring. Så kom vinteren, og de afghanske guttene fra Lillesand havnet på gata i Paris”. Slik starter saken vårt team lagde etter at de i juni reiste etter og møtte flere av de afghanske ungdommene som fikk avslag på opphold i Norge og rømte sørover i Europa. Ungdommene levde på gata i Paris, der det var brutt ut epidemier, og folk levde mellom berg av søppel. Senere i høst fikk de 130 afghanske ungdommene som kom til Norge i 2015 navnet “oktoberbarna” og skapte stor debatt (se mer i kategorien “Årets lokale nyhetsdekning”).

 

  • I starten av juli ble musikkfestivalen Palmesus, Skandinavias største strandfest, arrangert i Kristiansand. Fædrelandsvennen gjennomførte en 48 timer lang videodekning på webtv og i sosiale medier .

 

  • 26. juli skjedde et nytt drap med en mindreårig involvert, denne gangen på kjøpesenteret Sørlandssenteret. Midt blant kunder med handlevogner og bæreposer utspant det seg et drama på liv og død. En 17 år gammel jente, som var sommervikar på senteret, ble knivstukket og døde av skadene. En 15 år gammel jente ble siktet for drapet og for drapsforsøk på en 23 år gammel kvinne. Det viste seg etter hvert at 15-åringen var samme jenta som tidligere i år var omtalt som del av Fædrelandsvennen artikkelserie om unge som sliter psykisk. Senere har Fædrelandsvennen gjennom flere artikler belyst hva som har skjedd før den fatale dagen på kjøpesenteret. Blant annet meldte vi én dag etter drapet at 15-åringen gjentatte ganger det siste året hadde vært i kontakt med barnevern, psykisk helsevern og politi. Sørlandet sykehus innrømmet i januar i år å ha brutt loven under behandlingen av jenta.

 

 

  • 1. september gjorde vi vår egen vri på Stortingsvalget: Vi holdt det gående med en 4 timer og 20 minutter lang direkte valgsending, som delvis også ble streamet på Facebook, gjennom kvelden og natta. I studio ga vi seerne oversikten, analysene og den gode, humørfylte debatten. Via reporterne i felten fikk vi kjenne på pulsen fra partienes opp- og nedturer. Vi bisto også med resultatservice, og svært gode lesertall viste at mange orienterte seg mot oss som regionavis for å finne valgresultatene.

 

  • Syklisten Kristoffer Halvorsen gikk til topps under fellesstarten og ble U23-verdensmester i Qatar i oktober 2016. I september 2017 skulle han prøve å gjøre det igjen - under VM på hjemmebane i Norge. Fra sykkel-VM i Doha til Sykkel-VM i Bergen fulgte vi sørlendingen i ulike deler av trening og konkurranse, og endte opp med en unik videodokumentar i fem deler (se mer i kategori “Årets programserie web”).

 

  • Helt i starten av oktober startet et kraftig regnvær. Det bøttet ned, og det stoppet ikke. Vannmassene ble så enorme at flere sørlendinger måtte evakuere hus og hjem, og naturkreftene ga store ødeleggelser. Dialogen med våre lesere gjennom vårt direktestudio bekreftet Fædrelandsvennens ledende posisjon som nyhetsformidler i lokalmiljøet. Våte sørlendinger sendte oss bilder og oppdateringer i et omfang vi aldri før har opplevd. Fædrelandsvennen var soleklart den foretrukne kanalen for å holde seg oppdatert. Våre egne lesere var nærmest som en stor tropp utegående reportere, lokalisert over hele flomrammede Sørlandet. I tillegg var våre egne reportere ute og leverte både livesendinger, bilder og reportasjer til nett og papir. Til og med politiet brukte Fædrelandsvennens nyhetsdekning og livestudio for å holde seg oppdatert på situasjonen i landsdelen, fortalte de oss i etterkant. Innsatsen førte til rekord for sidevisninger på en artikkel og på lesetid.

 

  • Hvordan er det å leve som muslimsk kvinne på Sørlandet? Syv kvinner fortalte sin historie i oktober. På en enkel, men smakfull måte, kunne leserne klikke seg gjennom de forskjellige historiene digitalt. Sakene scoret langt over gjennomsnittet på engasjement og lesetid.

 

 

  • Gjennom hele 2017 har vi fulgt konflikten i Søgne kommune. Den flere år lange konflikten er oppsummert i en unik, digital tidslinje, der vi hjelper leserne til å henge med i den komplekse saken ved å sortere både egne saker og viktige dokumenter i konflikten. Saken munnet rett før jul 2017 ut i rettssaken der to av varslerne møtte kommunen i retten. I et sterkt intervju fortalte ordfører Astrid Hilde hvordan hun vurderte å flytte fra bygda og slutte som ordfører da konflikten med rådmannen sto på som verst. I januar i år kom dommen - Kristiansand tingrett mener de to saksøkerne er varslere, og ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse. Konfliktene i Søgne kommer vi også til å følge framover (se mer i kategorien “Årets nyhetsdekning lokalt”).

 

 

Fædrelandsvennens tilbyr også langt mer enn “tradisjonell” journalistikk. Vi forsøker å nå folk på nye måter, og har for eksempel etablert flere nyhetsbrev. I “Morgenbrief” fra livesjef Mads Ommundsen, får folk med seg de viktigste som har skjedd i løpet av natta, og gjerne litt om dagen som kommer - alt med “håndskrevet penn”. Ukentlig kommer også “Midtveis” fra kulturredaktør Karen Kristine Blågestad og politisk redaktør Vidar Udjus, der de anbefaler saker fra vår egen og andre aviser som kan være verd å få med seg.

Den sistnevnte duoen driver også en av våre ukentlige podcaster, Udjus&Blågis, der det snakkes løst om ukas aktuelle saker, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Gjester er både Fædrelandsvennen-ansatte og eksterne.

Vår andre ukentlige podcast, Fotballradioen, med sportssjef Pål Jørgensen og tidligere fotballspiller Jesper Mathisen, har en trofast lytterskare og ukentlig flere tusen avspillinger.

 

2017 var også året der vi for alvor tok journalistikken ut på scenen. Vi ville ha folk tettere innpå menneskene bak spaltene, vi ville bli bedre kjent med folk. 18 arrangementer av forskjellig karakter ble avviklet i løpet av året. Fra debatt om mosképlassering på en stappfull lokal restaurant på Tinnheia, til podcastinnspilling live under Arendalsuka, via høsttur med en busslast engasjerte sørlendinger opp Setesdal, til Abito Trendaften. Se video-høydepunkter og mer info om alle arrangementene her.

 

 

Legg til i min rapport