NRK Buskerud

2017 var året da NRK Buskerud satte fokus på ungdomskulturen, vi var med på en togreise gjennom store deler av landet og vi vant pris for å sende et helt vanlig bryllup – direkte på NRK2.

Fakta
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Chris Carlsen
Kommer ut hver dag
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
13238
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
12845
Redaksjonelle årsverk 27
Fordeling seere/lyttere 18 / 28
Klagesaker til PFU 0
Fellelser i PFU 0
Lytterandel radio: 20 % Seerandel tv: 17 % (Østafjells)

Høydepunkter

Gjennom 2017 har NRK Buskeruds målsetting vært "ungt, urbant og mangfoldig". Vi har jobbet med saker og tematikk som skal treffe unge mennesker – den delen av befolkningen vi sliter mest med å treffe med vårt innhold, fordi de går andre steder for å få nyheter, informasjon og underholdning.

Vi valgte å gå inn i problematikken ungdom som slåss. Et fenomen vi raskt så var mer omfattende enn før. Ikke bare slåss ungdommer mer, de avtaler når de skal slåss – og filmer alt sammen for å publisere på sosiale medier. Videoene av dette er rystende for folk flest: spark mot hodet, gjentatte slag i ansiktet, blod og skader der en eller flere blir liggende forsvarsløse på bakken med gjenger rundt seg som har vært tilskuere og filmet, men ikke grepet inn.

Arbeidet med temaet gjorde at vi fikk god kontakt med ungdommene som belyste slåsskulturen i oppslag hos oss.

Arbeidet med ungdommene førte oss over i et annet saksfelt, men likevel nært beslektet. Fellesnevneren er filming og sosiale medier. Nå handlet det ikke om slåssing, men om sex. Ungdom filmer hverandre når de har sex og deler dette i egne grupper på sosiale medier. Som en del av partykulturen er mobilvideo av sex, og spredningen av filmene, blitt en nokså vanlig trend. Politiet er bekymret for at dette skjer uten godkjenning fra de medvirkende og foreldre er bekymret over at slike klipp blir liggende på nett. Gjennom en planlagt publisering av flere saker ble "ungdom, sex og video" satt på dagsorden i hele landet. Dette temaet ble også et samarbeidsprosjekt i Region Øst der vi raskt så at vi kunne dekke flere oppfølginger med mange reaksjoner ved å samarbeide tett med kolleger i Østfold og Østlandssendingen.

Partykulturen handler også om dop. Mye dop – og ny dop. I pinsehelgen døde en 17 år gammel gutt etter store skader etter vold. To jevnaldrende gutter ble siktet, og politiet mistenkte at årsaken kunne knyttes til narkotikabruk. Dette dødsfallet ble raskt det store temaet i Drammen, selvsagt i alle ungdomsmiljøer, men også blant foreldre, skole og politi. Dødsfallet utløste en bred debatt om narkotikabruk på fest der "vanlige" ungdommer som ikke fra før er tilknyttet et hardt rusmiljø, oppfatter det som helt vanlig og normalt og bli tilbudt MDMA – det nye partydopet.

Legg til i min rapport