Det viktige samfunnsoppdraget

I 2017 ble Nettavisen enda flinkere til å bringe Ferske nyheter og friske meninger til leserne våre. Dette gjorde at vi befestet stillingen som en av de toneangivende riksmediene på nett i Norge.

Nettavisen er kjent som en liberal avis med en åpen holdning til vår grunnlovsfestede ytringsfrihet og alle menneskers mulighet til å ytre seg i det offentlige rom.

Vi har som målsetting å være klare og tydelige på kommentarplass, samtidig som vi også gjerne slipper til upopulære meninger eller uvanlige synspunkter i blogg.

 

 

Fakta
Ikon
Utgiversted Oslo
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum
Kommer ut Daglig
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
554872
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
339601
Fordeling lesere
Redaksjonelle årsverk 36
Klagesaker til PFU 6
Fellelser i PFU 2
Egne interne retningslinjer Ja

Løft i omdømme

Også i valgkampen fulgte vi denne redaksjonelle linjen. De ulike partiene fikk i stor grad slippe til hos oss, og denne åpne holdningen til andres meninger deler vi tydeligvis med våre lesere.

YouGovs måling for tredje kvartal 2017 viste at Nettavisen hadde bedre omdømme blant folk flest enn noen av tabloidene. Kilde: YouGov Brand Index.

 

Like etter valgkampen, i tredje kvartal av 2017, gjorde Nettavisen et merkbart hopp i omdømmet blant folk flest:

De konkrete tallene kom fram i merkevareundersøkelsen til YouGov Brand Index, og viste at Nettavisen i tredje kvartal ble bedre likt blant folk flest enn begge de to tabloidene VG og Dagbladet. Også flere av regionavisene kom lavere ned på rankinglista enn Nettavisen.

Kanskje var årsaken at politikk og samfunn var et særlig satsingsområde for Nettavisen i 2017. Sentralt her sto valgkampen. Vi startet dekningen for fullt i Arendal i august, der vi selvsagt fulgte den første store partilederdebatten.

Til sammen hadde vi fem medarbeidere for å dekke Arendalsuka, som er blitt en vesentlig politisk møteplass de senere åra. Det er langt færre enn for eksempel store de konkurrentene VG og Aftenposten, men i vår spissede dekning likte leserne særlig disse sakene:

Hadia Tajik om sjokkmålingene: - Jeg ser bare en årsak

Jette Christensen kritiserte Siv Jensen: Men Støre sa akkurat det samme

Terningkast om partilederne: Støre klar vinner av partilederdebatten  

 

 

 

 

 

Legg til i min rapport

Populære gjesteredaktører

Deretter stormet alle våre gjesteredaktører inn i redaksjonslokalene. Nettavisen har lenge hatt tradisjon for politikere som gjester i redaktørstolen, men 2017 ble året da alle de store partiene bidro med sine absolutte toppfolk:

For første gang i historien var en sittende statsminister gjesteredaktør i Nettavisen. Nyhetssjef Carina Bredesen holder orden på Erna Solbergs reportasjeideer, frontredaktør Morten Karlsen og vaktsjef Alexander Winger følger med. Foto: Paul Weaver.

Først ute var Knut Arild Hareide (KrF), Rasmus Hansson (MDG), Trond Giske (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Siv Jensen (Frp) i de to siste ukene av august.

Deretter kom Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V), Marit Arnstad (Sp) og Bjørnar Moxnes (Rødt) i begynnelsen av september. 

Alle de ni partiene var representert med partilederne eller nestlederne. Dette sikret verdifulle innspill til redaksjonen, og en allsidig dekning der flere synspunkter kom fram. Særlig likte leserne disse sakene:

Gjesteredaktør Erna Solberg: - Innbyggerne blir flådd

Gjesteredaktør Trond Giske: - En stemme til MDG betyr ikke nødvendigvis et skifte

Gjesteredaktør Bjørnar Moxnes: - Det Sylvi vil du skal glemme

Sistnevnte blogg ble for øvrig en av de mest leste bloggene i Nettavisen i 2017, og fikk hele 136.000 sidevisninger.  

Men det midlertidige hoppet på best likt-statistikker betyr ikke at vi bare fikk ros. Både Arbeiderpartiet og MDG var svært misfornøyde med enkelte av våre saker og vinklinger. Særlig gjaldt dette noen av våre mest leste bloggere.

 

 

Legg til i min rapport

Norges viktigste stemmer

Også i 2017 har Nettavisen sett det som ett av våre viktigste samfunnsoppdrag å få fram nye stemmer i den offentlige debatten. Vi skrev i Nettavisens redaksjonelle årsregnskap for i fjor:

Shahram Shaygani og Dana Æsæl Manoucheri er to av Nettavisens mange bloggere med inngående kjennskap til utfordringene rundt integrering.

 

«Den store diskusjonen om flyktninger, innvandring og islam er kanskje vår tids aller viktigste offentlige samtale. Den kommer ikke til å gå over med det første. Og måten vi gjennomfører den på kan være avgjørende for våre barns framtid.»

I løpet av 2016 bygget vi opp en livskraftig stamme av bloggere med såkalt sekulær eller verdslig muslimsk bakgrunn. Første ute var den norsk-iranske forfatteren Mina Bai. I løpet av året kom flere til, blant andre Lily Bandehy, Shahram Shaygani, Mahmoud Fahramand, Walid al-Kubaisi og Æsæl Manouchehri.

Bak begrepet «sekulær muslim» skjuler det seg både ex-muslimer, agnostikere eller tvilere, men også troende muslimer som mener at religion er en privatsak som ikke skal brukes som rettesnor i organiseringen av samfunnet.

Disse bloggerne, som vi ikke nøler med å kalle "Norges viktigste stemmer" har vært trofaste mot Nettavisen også i 2017.

Dermed har de bidratt til å bringe såkalte islam-debatten enda noen hakk videre, både på grunn av sin spesielle innsikt - og fordi de er forbilder for tusenvis av innvandrerungdommer på jakt etter argumenter til bruk ved kjøkkenbordet hjemme.

En nykommer i dette selskapet i 2017 var den velrenommerte skribenten og komikeren Shabana Rehman. I samarbeid med Fritt Ord og Nettavisen utviklet hun et nytt videokonsept der særlig figuren Imama Shabana fikk fritt spillerom.

Shabana Rehman presenterte sin nye figur Imama Shabana i samarbeid med Nettavisen og Fritt Ord i 2017.

 

Legg til i min rapport

Andre friske meninger

Men også andre trofaste bloggere har bidratt kraftig i året som har gått.

Både George Gooding og Svein Harald Røine presenterte solide lesertall i 2017, og er blant Nettavisens mest populære bloggere.

 

Her må blant annet nevnes Goerge Gooding, som sto bak den mest leste bloggen i hele 2017. Bloggen med tittel «TV 2s falske historie om Sylvi og Mahad» fikk hele 257.000 sidevisninger.

http://gooding.blogg.no/1484433758_tv_2s_lgnangrep_mot_l.html

Som en god nummer to kom Svein Harald Røine med bloggen «Tving ungene opp om morgenen» - med 256.000 visninger. http://sveinharald.blogg.no/1483526717_.html

I dette selskapet må også Jan Petter Sissener, Maria Høili, Kjell Magne Rystad og Aksjeanalyser nevnes, i tillegg til navn som Linn Rosenborg og Arild Rønsen.

Også i egen stall har Nettavisen sterke meningsytrere. I en særstilling her står sjefredaktør Gunnar Stavrum, som alene sto for 5,6 millioner sidevisninger i 2017. Hans mest leste blogg var «Trump har mest rett om Sverige».

http://stavrum.blogg.no/1487669161_trump_har_mest_rett_om_sverige.html

Også nyhetsredaktør Erik Stephansen blir mye lest. Hans mest populære blogg i 2017 handlet om Arbeiderpartiet og hadde tittelen «Legg vekk arrogansen og besvergelsene».

http://erikstephansen.blogg.no/1505210880_legg_vekk_arrogansen_og_besvergelsene.html

 

Legg til i min rapport

Nettavisen-leserne elsker mesterskap

Store idrettsbegivenheter som samler det norske folk er høyt prioritert av Nettavisen Sport.

Ett av Nettavisens mange oppslag fra VM i Lahti i 2017.

 

Vi var tre journalister for å dekke ski-VM i Lahti i februar, noe som ga en fyldig og god journalistisk dekning og fantastiske lesertall. (eksempel?) Og selv om vi ofte er færre enn konkurrentene våre, slår vi dem ofte både på tid og unike innganger og nyhetspoeng. 

Dessuten har vi fortsatt vår sterke posisjon på hoppsport, hvor vi har en av Norges beste journalister på feltet – og hvor vi er en av få redaksjoner som har en tabloid, nasjonal dekning av hopp.

I juni publiserte Nettavisen en omfattende reportasjeserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Reportasjene kom til etter et omfattende journalistisk grave-arbeid i samarbeid med Ekstra Bladet i Danmark.

Det dreide seg i stor grad om historier som ikke tidligere er fortalt i Norge, der vi kunne presenterte unike dokumenter og eposter – og i tillegg fikk i tale sentrale personer som ikke tidligere har latt seg intervjue åpent. Blant disse den tidligere KGB-agenten Vladimir Popov, som nå lever i skjul i Canada.

I Nettavisen hadde vi for anledningen satt sammen et tverrfaglig journalistisk team med både sportsjournalister og krimjournalister i tillegg til eksperter på design og presentasjon.

Dokumentaren gir et meget dystert bilde av internasjonal fotballpolitikk, et kynisk spill som går helt toppen av internasjonalt lederskap og statsledere. Hele magasinet kan du lese her:

http://vmkuppet.nettavisen.no/

Kapittel 2 i Nettavisens omfattende samarbeid med danske Ekstra Bladet om fotball-VM i Russland.

Legg til i min rapport

Kampsport og overgangsvindu

Nettavisen har i flere år markert seg som en av landets beste redaksjoner på kampsport, og i 2017 var det flere store begivenheter som ble grundig dekket – til ekstremt gode lesertall (eksempel?)

Nettavisens overgangsvindu er blant Norges mest populære.

 

Profesjonell boksing har lenge vært omstridt, og Nettavisen har hatt tett dekning av både det politiske og det sportslige.

 I 2017 bokset for eksempel Brækhus både i Bergen og i Stokke, og Nettavisen Sport fulgte begivenhetene grundig med både livedekning, bilder, rapportering, men også kritisk journalistikk når det gjald valg av motstandere, promotering, ulovlig streaming osv.

Nettavisen har i flere år hatt en unik posisjon og dekning av fotballens overgangsvindu, med livedekning 8.00-23.00 hver eneste dag i perioden.

Vi har dessuten jobbet dedikert for å være nyhetsledende på spillerlogistikk, både i Norge med norske spillere, i Premier League - og med de største profilene/klubbene internasjonalt.

Kombinasjonen av en reell toveiskommunikasjon med leserne, samt systematisk nyhetsjobbing og kildejobbing, gjør at vi får en unik tilknytning til leserne og stadig oftere er først i Norge med denne type nyheter. Livedekningen av overgangsvinduet slår dessuten stadig nye rekorder lesermessig, og er blant Nettavisens mest leste saker hvert eneste år (eksempel?)

Nettavisen markerer seg hvert år med høy faglig kvalitet på fotball. Nettavisens tabelltips har truffet best av de store redaksjonene i Norge, både på Eliteserien og Premier League de siste årene.

Og Nettavisen sportsredaksjon vant også i 2017 et hakk i den store vandrepokalen som Viasat har satt opp i en Champions League-quizz for de største sportsredaksjonene i Norge. Neste år får vi den kanskje til odel og eie …

 

 

På vegne av Nettavisen kunne Bjørn Vegard Digre og Jonas Giæver motta vandrepokalen for andre år på rad.

 

Legg til i min rapport

Norges største magasin for kvinner

Side2 har også i 2017 vært det største magasinet for kvinner, med 900.000 unike brukere i uken og tre millioner sidevisninger per uke.

Side2 i svært konstruktiv samarbeid med Sex og samfunn.

 

Helt i starten av 2017 ble det gjort en større omlegging av Side2, med tre hovedformål:

Å rette seg mot en noe yngre målgruppe (18-35 år), å implementere mer bloggstoff i den redaksjonelle flyten og dessuten å jobbe med integrering av video og podcast.

Vi endret fokus fra å dekke foreldre og barn-stoff, tradisjonelle kjendiser og lineær-TV til å øke dekningen av bloggnyheter, strømmetjenester, livsstils- og helsetemaer for unge kvinner (som seksuell helse, studentøkonomi og personlig økonomi for unge, uetablerte kvinner).

I tillegg innledet vi et vellykket samarbeid med Sex og samfunn om produksjon av små seksualopplysningshistorier, hvor enkelte har hatt opp mot 35.000 visninger. Sex og samfunn har vært svært fornøyde med samarbeidet og ønsker å videreføre dette i 2018.

Prosjektet med å integrere mer bloggstoff i den redaksjonelle flyten har vært vellykket, og Side2 blir trukket frem som et godt eksempel på hvordan nettopp dette kan gjøres.

Taktikken har vært å holde bloggerne mer i loopen med hva som skjer redaksjonelt slik at de føler seg inkludert, være først og best på bloggnyheter og bruke bloggernes personlige historier og utgangspunkt til å sette ulike temaer på dagsordenen.

Eksempler på dette er blant annet 8. mars-markeringen vår i fjor, hvor vi dedikerte hele forsiden til bloggernes egne historier om hvorfor kvinnedagen fortsatt er viktig i 2017. Profilene filmet små videosnutter av seg selv som vi brukte i et stort 8. mars-rigg på forsiden. Flere av videoene ble godt sett, og vi fikk gode tilbakemeldinger på dette fokuset.

Vixen Blog Awards-dekningen i 2017 må også trekkes fram. Livesendingen ble tidenes mest sette livesending i våre flater med over 100.000 seere.  

I løpet av 2017 endret Side 2 designet fra å være en desktopbasert front til å bli en mobiloptimalisert front. Dette fordi godt over 60 prosent av brukerne våre nå er på mobil.

 

Bildetekst Sophie Elise: Side 2-blogger Sophie Elise vant kåringen i 2017.

Legg til i min rapport

Norges største livsstilsmagasin for menn

Med over 500.000 lesere i uka befester Side3 sin posisjon som Norges største livstilsmagasin for menn, uansett plattform.

Side 3 sjekket hvor du får mest for pengene: Så langt går elbilene på markedet i Norge.

 

Redaksjonelt har vi fortsatt i suksess-sporet med en miks av langlesere innen historie og vitenskap og treffsikre artikler innen teknologi, motor og trening, humor, livsstil og sexliv. Gode samarbeidspartnere i 2017 var National Geographic Channel, Illustrert vitenskap, Historie, Broom og Aktiv trening.

I 2017 har Side3 særlig etablert seg som en autoritet innen elbil i et redaksjonelt landskap hvor det er sterk konkurranse.

Spesielt hyggelig var det å få hederlig omtale av NONA (Norwegian Online Newspaper Association) i priskategorien «Årets beste digitaljournalistisk 2017 – liten redaksjon» for prosjektet «Elbiler: Rekkevidde og pris».

Dette uttalte juryen:

«Dette er forbrukerjournalistikk som utnytter bruk av data, både for å trenge inn i materien og i formidlingen. Ved å krysse flere datasett får de frem en rangering av elbiler ut ifra de viktigste kriteriene. Dette er tabloid og et gjennomarbeidet stykke datajournalistikk som treffer leserne på hjemmebane. De som selger elbiler har hatt en stor informasjonsfordel på grunn av kompleksiteten, mens denne journalistikken gir kjøperne (som er leserne) en ny oversikt som kan utfordre elbilbransjen.»

Les den prisvinnende reportasjen her:

http://www.side3.no/motor/pris-vs-rekkevidde-sa-langt-gar-alle-elbilene-pa-markedet-i-norge/3423303891.html

Legg til i min rapport

Satsing på Nettavisen Lyd

Nettavisen Lyd er vår satsing på digital formidling av lydbaserte produksjoner. Til å lede satsingen har Nettavisen knyttet til seg radioveteranen Anders Høglund som redaktør og prosjektansvarlig.

Tidligere P4-programleder Anders Høglund og Ingvild Jenhaug Korneliussen i Nettavisens Lyd. Foto: Paul Weaver.

I 2017 produserte vi serier som Serieguiden (med episoder med over 100 000 lyttere), Hun vs Han, den populære kinoguiden Sofa eller Kino, Naken og Norge 2037 - om framtidens Norge.

I tillegg kom debatt-produksjonen De syv dødssynder og kulturbaserte Ingrid og bøkene. Totalt over 25 forskjellige lydproduksjoner ble lansert i 2017 med fokus på kvalitetsinnhold.

Flere av Nettavisens produksjoner har vært blant Norges mest lyttede podcaster. Mange har også hatt sterke kvinnelige stemmer som programledere.

 

 

Legg til i min rapport

Pressens faglige utvalg

Til sammen med ble Nettavisen klaget inn til Pressens faglige utvalg seks ganger i 2017. Fire av klagene ble avvist eller avgjort ved forenklet behandling av sekretariatet. To saker kom til full behandling i utvalget.

En av sakene endte med brudd på god presseskikk. Den gjaldt en blogg om mishandling og vold i innvandrermiljøer, der en anonym, mannlig ektemann beskrev at vold ikke alltid gikk den kjønnsmessig tradisjonelle veien. Her mente utvalget at den omtalte kvinnen ikke var tilstrekkelig anonymisert.

Den andre saken gjaldt omtale av Tomine Harket i forbindelse med en kommersiell kampanje. Her fikk magasinet Side 2 kritikk for ikke å ha klargjort tilstrekkelig at en rekke spørsmål og svar i artikkelen var produsert av et pr-byrå.

Nettavisen har de siste årene arbeidet grundig med presse-etikk, og er glade for at vi også i år holder oss på den nederste delen av skalaen:

2017: 2 fellelser

2016: 1 fellelse

2015: 1 fellelse

2014: 2 fellelser

2013: 1 fellelse

Legg til i min rapport

Nettavisen inn i Amedia

Mot slutten av 2017 ble det inngått avtale mellom Nettavisens eiere Amedia (50 prosent) og Egmont (50 prosent) om å splitte virksomheten til Mediehuset Nettavisen AS i to.

Etter flere års sameierskap bestemte de to eierne Amedia og Egmont å gå hver til sitt.

 

Avtalen innebærer av Nettavisen, inkludert NA24, samfunnsbloggere, nyheter, politikk og sport, overtas i sin helhet av Amedia. Mens magasinene Side 2, Side 3 og blogg.no innlemmes i Egmont.

Eiendomsoverdragelsen skjedde ved årsskiftet, og betyr at nyhetsavisen Nettavisen beholder begge sine slagord Ferske nyheter – friske meninger også i 2018,

Det betyr også at vi går inn i det nye året med store forventninger til et konstruktivt samarbeid med Amedias 64 aviser over hele landet.

 

Legg til i min rapport