Oppland Arbeiderblad

Oppland Arbeiderblad har som visjon å skulle gjøre Vestoppland til et bedre sted å leve, gjennom å være relevante, aktuelle, engasjerende og underholdende for lokalsamfunnet. Oppland Arbeiderblad ble grunnlagt i 1924. OAs nedslagsfelt strekker seg fra Valdres i vest til Jevnaker i sør. Hovedbølet ligger på Gjøvik.

Fakta
Samlet opplag - Les mer 19867
Ikon
Utgiversted Gjøvik
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Erik Sønstelie
Kommer ut Mandag til lørdag
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
55200
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
18500
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
24700
Redaksjonelle årsverk 26
Klagesaker til PFU 1
Fellelser i PFU 0
Egne interne retningslinjer Ja

Mål og prioriteringer

Oppland Arbeiderblad skal være samlingspunktet for alle som er bosatt i Vestoppland. Vi skal avdekke, informere, underholde, engasjere, bistå og samle lokalsamfunnet.

Prioriteringer

Vestoppland er "ett land" hvor OA prioriterer de mest folkerike områdene Gjøvik, Toten-kommunene og Land-kommunene. OA skal tilby et tillitsvekkende, redigert produkt som skaper høy lesing og utløser betalingsvilje.

Innholdet skal forankres lokalt, uansett plattform, og skal i størst mulig grad ha relevans for hele regionen. Vi ønsker å sette agendaen for lokal debatt, og gi et lokalt perspektiv på nyhetsbildets aktuelle saker.

Vi vil høre fra deg

Redaksjonen skal evne å flytte seg etter en nyhetsbilde i endring, identifisere momentum, slik at vi i størst mulig grad dekker de viktigste sakene og fanger opp trendene.

OA skal drive samtalene både ved lunsjbordet og i sosiale medier (snakkisene) i Vestoppland. Vi ønsker å skape dem selv, eller alternativt gi plass til dem på våre plattformer.

Vi søker kontinuerlig en tettere dialog med våre lesere, og får god respons på kommentarer som denne: Dette vil jeg med Vestoppland eller folkemøter som dette:Fortell hva slags lokalavis du vil ha!

Legg til i min rapport

Samfunnsansvar

Oppland Arbeiderblad skal være samlingspunktet for alle som er bosatt i Vestoppland. Vi skal avdekke, informere, underholde, engasjere, bistå og samle lokalsamfunnet. OA skal være et tillitvekkende, redigert produkt som skaper høy lesing og utløser betalingsvilje.

Innholdet vårt skal forankres lokalt, uansett plattform, og det skal i størst mulig grad ha relevans for hele regionen. Vi ønsker å sette agendaen for lokal debatt, og bidra til lokale perspektiver på nyhetsbildets aktuelle saker.

 

                             Byutvikling

Hvor står Gjøvik som by, og hvor går vi? Det er spørsmål OA mener må diskuteres kontinuerlig, med så mange stemmer som mulig. Derfor inviterte vi til utendørs bydebatt på Jernbanetorget under byfesten 20. august.

Som opptakt ba avisen Sanna Sarromaa se på byen utenfra med kritiske øye. Hennes beskrivelse av "Norges mest anonyme by" provoserte, og bidro til stor oppslutning om debatten og mange gjøvikensere som reflekterte over sitt eget forhold til byen.

Heldigvis ble man heller ikke på Jernbanetorget enige om at absolutt alt er som det må være, slik at debatten fortsetter og byen drives framover.

                           Drap i lokalmiljøet

Det såkalte Land-drapet satte sitt merke også på 2017. Lokalsamfunnet på Dokka kunne knapt fatte at en av dem ble funnet drept i et forkullet bål på Veståsen i september 2016. Vantro vekslet med sjokk da tre fra samme sted ble siktet for drapet. Etter å ha anket avgjørelsen fra tingretten, ble to av de tre frifunnet i lagmannsretten. Rett før jul kunne de reise hjem til en hverdag som neppe er helt som før.  Mange ble involvert i folkesnakk. Rykter preget bygda. Gjennom hele den rystende saken ble det en viktig oppgave for OA å være lokalmiljøets kilde til saklig og korrekt informasjon. 

                            Ulvesommeren

Sommeren 2018 vil bli husket som ulvesommeren på Toten og Hadeland. 8. juni kom den første bekreftede meldingen om at ulv hadde tatt sau i beiteområdene hvor det normalt slippes mer enn 20.000 sauer på beite gjennom sommeren. To måneder senere ble en enslig streifulv skutt i Toten almenning, etter å ha drept og skadet mer enn 300 sauer mens den forsøkte å danne revir. Sommeren var en eneste lang unntakstilstand for sauebøndene, som holdt dyrene på hjemmebeite og gikk døgnvakt i almenningene.

Ulvesommeren preget både avisens flater og kommentarfelter, hvor det ble vist et enormt engasjement for eller mot ulv. Intensiteten i debatten utfordret OAs rolle som moderator, og gjorde at vi daglig sto i reelle presseetiske diskusjoner og vurderinger av hvor ytringsgrensene skal og må gå.   

 

                 Demonstrasjon og standpunkt

Det samme kan man si blant annet om fjorårets følgetong om et bekymringsverdig barnevern i Land-kommunene. Og ikke minst i debatten rundt demonstrasjonen mot Stopp islamiseringen av Norge (Sian) som endte i tumulter på Jernbanetorget i Gjøvik 9. oktober. I forkant av demonstrasjonen tok OA et aktivt standpunkt ved å oppfordre til å møte opp og fredelig markere engasjement ved å vise Sian ryggen. I ettertid har politiet konkludert med at noen kom som var på aktiv utkikk etter en anledning til å lage bråk, og at intensiteten i dette overrasket også ordensmakten. OA ble i tiden rundt demonstrasjonen både truet på et nivå som utløste involvering av politi, og viet oppmerksomhet i ytterliggående publikasjoner uten særlig forankring i pressens etiske grunnregler. 

For avisen understrekte saken og dens utvikling ikke bare det grunnleggende behovet for ytringsfrihet, men også at det er strømminger i samfunnet vi skal og må ta aktivt avstand fra. 

                     Det som ikke kunne skje

18. november våknet Vestre Toten til en voldsom eksplosjon i bedriften Metallco Aluminium AS på Eina. To arbeidere omkom momentant, og ytterligere to kolleger ble såret i en arbeidsulykke av et omfang som senere rapporter har vist at ingen noen gang hadde forestilt seg.

Informasjonsbehovet var enormt da det utenkelige likevel skjedde.

OA var der sammen med riksmediene i timene etter tragedien. Vi var der fortsatt i dagene, ukene og månedene etter at de andre mediene reiste videre. Vi snakket med berørte om både sjokk og sorg, frykt og medfølelse. Samtidig som det var avisens plikt å stille også de vanskelige spørsmålene om hvordan dette kunne skje.   

                         Kongeparet på besøk

Kongeparet feiret sine 80-årsdager med blant annet et tre dagers besøk hos folket rundt Mjøsa. Med Skibladner gikk Kong Harald og Dronning Sonja i land til folkefest både i Totenvika, på Kapp og Gjøvik, før de inviterte til gjestebud på Lillehammer. OA fulgte selvsagt tett på både forberedelsene og selve besøket. Bildene og fortellingene viser at totningene og kongeparet hadde hyggelige møter under den historiske visitten.  

                          Direktesendt lokalsport

I floraen av moderne medier er det viktig for OA å gjøre det som bare lokalavisen din gjør. Blant de største satsingene for oss i 2017 var å direktesende lokal sport, som blant annet Starum Cup og sluttspillet i Adidas Cup. Hundrevis av abonnenter benket seg foran skjermene og fulgte timer med håndball- og fotballkamper der unge jenter og gutter hadde hovedrollene. Mange av kampene ble kommentert på direkten av OA, med ulike ekspertkommentatorer på besøk i studio – nesten akkurat som TV-kanalene gjør med landskamper. Bare at utøverne i OAs kamper i alle fall foreløpig ikke er landslagsspillere. 

Også på seniornivå tar OA lokalfotballen på alvor, og sendte blant annet Totens El Clásico mellom Kolbu/KK og FK Toten med lokalkjent kommentator.    

                                Livet

Lokalavisa er der fra du blir født og følger deg gjennom hele livet. Og livet, det kan ta så mange veier. Slik som for Lene Marie Fossen. OAs lesere møtte Kolbu-jenta for flere år siden, da hun første gang stilte ut fotografier på Kapp Melkefabrikk. De fikk møte henne igjen da hun i fjor fikk sitt internasjonale gjennombrudd med en serie selvportretter. 

– Jeg er stolt av at jeg lever, etter 20 år med denne sykdommen, sa Fossen til OAs lesere. I år kommer filmen om hennes kamp mot spiseforstyrrelsen. Lanseringen skjer langt hjemmefra, på Europas filmfestivaler. OA ønsker fortsatt å følge Lene Marie Fossen og andre lokale talenter på deres vei ut i verden.        

 

                            En æra tok slutt

Gjøvik Glassverk var i sin tid selve grunnlaget for at bondesamfunnet Gjøvik vokste til å bli en by. Lønnsomheten gikk rett nok opp og ned i åra fra 1807 til produksjonen ble innstilt i 1843, men da var infrastrukturen til byetableringen i 1861 allerede på plass. 

Glassverket som vi kjenner det i dag startet opp igjen med glasshytte i Holmen brenneri til OL i 1994. OAs lesere har fulgt de mange årene senere med vekselvise prestisjeoppdrag og kamp for å overleve. I februar 2017 tok kampen slutt og Gjøvik Glassverk ble igjen lagt ned.

Men navnet, og byen, lever videre.   

Legg til i min rapport

Utvikling

I 2017 var hovedfokus å ta sterkere posisjon som en ledende allmennkringkaster i Innlandet

Oppland Arbeiderblad satte noen nye mål i 2017.

Vi sa at vi innen 2020 skal:

-  Utvikle oss som et ledende og fremtidsrettet mediehus i Amedia. --  Fremstå som et tydelig førstevalg for nyheter og annonser i Vestoppland.
- Utvikle digitale produkter som bygger en levedyktig fremtid.

Vi sa også at i 2017 ville vi ta posisjon som en klar allmennkringkaster.

Det betød:

- Være først med det siste.

- Bedre på egne nyheter, bakgrunnen for nyhetene og menneskene i nyhetene

- Være arenaen for de største og viktigste debattene folk flest er opptatt av.

Vi sa også at vi skulle styrke oss hos kvinner og unge i alderen 20-40 år.

Som et resultat av dette:

- I 2017 stanset vi opplagsnedgangen. For første gang siden 2001.

- Vi streamet over 145 nyhetshendelser, sportsarrangementer og kulturbegivenheter.

- Vi laget en tydeligere breaking news-satsing på dag, spisset innholdsproduksjonen og frisket opp papiravisen.

- Vi satset mer på innholdsproduksjon basert på evaluering av data og analyse.

- Vi utviklet stabens kompetanse med å trene dem i god innholdsproduksjon, video og levende bilder og etablerte erfaringsdeling og feiring av gode prestasjoner som fast rutine.

Produksjonsflyt

For å klare den digitale transformasjonen gjorde Oppland Arbeiderblad noen endringer i produksjonsflyten i 2016. 

Redaksjonen byttet primærverktøy fra det papirstyrte og papirtilpassede Saxo og gikk over til det digitale puliseringsprogrammet Escenic. 

I 2017 fortsatte vi utviklingen med å innføre en ny produksjons og publiseringsplan.

Vi innførte også nye publiseringsverktøy digitalt og satset på nye innholdsprodukter som dronevideo, 360 og podcaster.

I tillegg engasjerte vi lokalmiljøet, lag og foreninger, i å sende oss brukergenert materiale gjennom å arrangere kurs, møter og arrangere egne eventer.

Under valget prøvde vi ut flerkameraproduksjon basert på Iphones og sendte fra 7 ulike valgvaker, utesteder og arbeidsplasser.

I tillegg hadde vi eget valgstudio i redaksjonen med inviterte gjester.

 

Deadline

Oppland Arbeiderblad endret intern deadline fra 21.00 til 17.00 i 2016, også dette med bakgrunn i en ønsket effekt på digital fart og vekst.

I 2017 gjennomførte vi et stort prosjekt som gikk gjennom alle utfordringer i produksjonsprosessen.

Det endte med fem viktige endringer for å bedre arbeidsflyten i 2017.  Blant disse endringene var å etablere en ny digital frontsjefrolle, styre reporterne tydeligere og opprette prosesser for bedre måling av prestasjoner.

Åpent landskap

Det har opp gjennom årene vært både cellekontorer og åpent landskap i OA-huset. De siste 30 årene har det vært cellekontorer. I 2016 ble disse revet ned, og etter en kort innkjøringsperiode er tilbakemeldingene positive.

I 2017 ble endringene evaluert og man fant at man i all hovedsak var godt fornøyd med endringene.

Digitalt magasin

Oppland Arbeiderblad som papiravis og nyhetsformidler har alltid stått sterkt i Vestoppland. Vi har i økende grad også fått god trafikk og lesing på nettavisen og e-Avisen. I 2017 var mobilen vår mest leste kanal, fulgt av papiravisen og desktop-utgaven.  Også på sosiale medier fulgte flere lesere OA i 2017.

Under året ble det laget flere egne digitale magasinutgivelser - både om krigen, mat og drikke i Gjøvik-regionen, fotball med mer.

I 2017 var OA pilot for Amedia også på å sende ut nyhetsbrev til lesere som ønsket om å få en daglig oversikt over de beste sakene.

OA fikk også besøk av den største regionsavisen i Storbritannia for å studere hvordan avishuset arbeider med den digitale transformasjonen.

Legg til i min rapport

Etikk

Oppland Arbeiderblad respekterer hver enkelts identitet, grunnsyn og egenart. Vi skal dyrke vårt publisistiske, lokale og verdimessige ståsted. VI skal lage troverdige og relevante produkter og tjenester. OA skal verne om frihet og integritet, meningsmangfold og de publisistiske verdier uttrykt i Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

Det er noen utfordringer

Tempoet er en konstant utfordring. Vi rapporterer fra ulike hendelser som ulykker og branner, og det handler ofte om å være raskt ute. Gjerne først. Det krever ekstra oppmerksomhet og aktsomhet, og betydelig redaktørinvolvering. Vi evaluerer oss selv jevnlig på om vi opptrer i samsvar med vår samfunnsrolle og lokal institusjon.

Leserne er ofte veldig åpne i sine henvendelser til oss. Gjerne gjennom sosiale medier. Folk står fram med veldig personlige historier. Når disse fanges opp av OA er det viktig å ikke bli blendet av at vedkommende har publisertt historien selv. Vi må stoppe opp og spørre oss om noen trenger å bli beskyttet mot seg selv. Vi har gjennom de siste årene sett at grensene for hva som tar plass i det offentlig rom flyttes kontinuerlig.

OAs kommentarfelt brukes ikke spesielt hyppig av leserne. Det er opplyste kjøreregler og stort sett forholder leserne seg til disse. Det skjer selvsagt fra tid til annen at nettrollene dukker opp, men vi har hatt god kontroll på disse gjennom moderering. OA har gjennom 2017 også hatt god kontroll på kommentarfeltet på vår Facebookside.

Rettsaker og saker i PFU:

I 2017 ble OA saksøkt av en forretning som opplevde seg uthengt og utsatt for usaklig kritikk på siste-siden i papiravisen. Avisne vant saken og ble tilkjent 100 000 kroner i saksomkostninge, men har endret rutinene for leserinnlegg.

Alle lesere må nå oppgi fullt navn i leserinnlegg. 

Avisen ble ikke innklaget for PFU i 2017.

Avisens redaktør fikk støtte i en sak i PFU Amedia hadde meldt inn mot nettstedet Resett. 

Resett ble dømt på fire punkter for å publisere uriktige og udokumenterte opplysninger om redaktøren uten samtidig imøtegåelse.

 

 

Legg til i min rapport