Bergensavisen

Bergensavisen ble opplagsvinner i 2017, med en vekst på 16,9 prosent. Etter mange års nedgang har opplaget steget mot gamle høyder, takket være en vellykket overgang til salg av digitale abonnement.
Antall betalende abonnenter har fra inngangen til 2016 til begynnelsen av 2018 gått fra 11.000 til over 18.000. Det gir avisen mulighet til å satse mer ressurser på det som betyr noe: Å gjøre Bergen til en bedre by.

Fakta
Samlet opplag - Les mer 16275
Ikon
Utgiversted Bergen
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Sigvald Sveinbjørnsson
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
128400
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
54000
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
92200
Redaksjonelle årsverk 35
Klagesaker til PFU 2
Fellelser i PFU 0

Dette husker vi best fra 2017

2017 har handlet om plast i havet, seksuell trakassering og folkefesten som krasjlandet økonomisk. Dessuten har østlendinger lært at man ikke tuller med bergenske stedsnavn.

12. januar: Folk stimlet sammen på Bryggen for å bevitne den historiske stormfloen årets første uvær, med navn «Vidar», skulle bringe med seg. Det ble imidlertid verken mye vind eller spesielt mye vann, og folk måtte tusle skuffet hjem igjen.

28. januar: En sjelden nebbhval svømte på grunn på Sotra. Den ble hjulpet løs av brannvesenet, men da hvalen svømte på grunn også en andre og tredje gang, ble det avgjort at den var syk og måtte avlives. Da hvalen senere ble obdusert, sjokkerte mageinnholdet hele landet. Med magen full av plast ble nebbhvalen et symbol på forurensning i havet.

Nebbhvalen med magen full av plast blir et nasjonalt symbol på forurensning i havet.

Nebbhvalen med magen full av plast blir et nasjonalt symbol på forurensning i havet. Foto: MAGNE TURØY

03. februar: Bergen begynner å rigges til sykkel-VM, og endringene sykkelløypene vil medføre begynner å bli synlige. Det blir blant annet klart at svært mange husstander ikke kan benytte bil mens VM varer.

10. februar: Det blir for første gang kjent at den ærverdige restaurant Lido er truet av konkurs. Det blir jobbet iherdig for å unngå at det tradisjonsrike stedet må stenge, men dessverre til ingen nytte. I begynnelsen av desember blir det endelig bestemt at det er kroken på døren etter mer enn femti år.

12. februar: Leif Einar «Lothepus» Lothe vinner kjendis-farmen, og blir rikskjendis over natten. – Det var helt greit å vinne, men det ble forbanna mye mas, sier hovedpersonen selv.

Leif Einar «Lothepus» Lothe vant kjendis-farmen. I juni holdt han konsert på Bergenhus Festning. BAs anmelder kalte opptredenen «den svakeste konserten på Festningen i moderne tid».

Leif Einar «Lothepus» Lothe vant kjendis-farmen. I juni holdt han konsert på Bergenhus Festning. BAs anmelder kalte opptredenen «den svakeste konserten på Festningen i moderne tid». Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

27. februar: Grytidlig en søndag morgen ble Liv Nielsen Wie vekket av hunden Xirius, som hadde vondt i magen og måtte ut. Slik hadde det seg at Nielsen oppdaget brannen i bygården i Baglergaten, og de syv beboerne ble evakuert i trygghet. – Hun kan ha reddet livene våre, sa beboerne til BA i etterkant.

Liv Nielsen Wie og hunden Xirius oppdaget brannen i Baglergaten.

Liv Nielsen Wie og hunden Xirius oppdaget brannen i Baglergaten. Foto: SKJALG EKELAND

03. mars: For første gang på mer enn femti år kan bergenserne kjøpe fersk fisk fra båt på Torget. Mange møter opp denne første dagen for å sikre seg blodfersk fisk, men utover sesongen blir ikke kaisalget noen suksess. Fiskerne legger heller til kai ved Nøsteboden eller ved Sandvikstorget, der fiskesalget markedsføres mer aktivt.

Her kjøpes det fisk fra båt på Torget, for første gang på mer enn femti år.

Her kjøpes det fisk fra båt på Torget, for første gang på mer enn femti år. Foto: ARNE RISTESUND

03. mars: Sjøløven Laura har vært syk en stund, og Akvariet får flydd inn eksperter fra Belgia og Spania for å forsøke å redde henne. Operasjonen, som foregår på Haukeland universitetssjukehus, blir dessverre for mye for den 24 år gamle sjøløven, som dør på operasjonsbordet.

Sjøløven Laura ble operert på Haukeland Sykehus for grå stær. Dessverre overlevde ikke 24-åringen operasjonen.

Sjøløven Laura ble operert på Haukeland Sykehus for grå stær. Dessverre overlevde ikke 24-åringen operasjonen. Foto: ARNE RISTESUND

16. mars: 24. april 2016 blir Trude Brenna Aasen (38) drept av sin eksmann Frode Aasen. Nesten elleve måneder senere faller dommen i Bergen tingrett. Eksmannen dømmes til 17 års fengsel. Dommen ankes ikke.

23. mars: Bergensavisen fyller 90 år, og det lar vi ikke gå upåaktet hen. I en stor jubileumsutgave får vi blant annet 90 bergensere til å si hva BA betyr for dem, i tillegg til at vi har trykket opp en komplett førsteutgave av Bergens Arbeiderblad anno 1927 som vedlegg til jubileumsavisen.

28. mars: «Min kone og jeg kvapp som faen da vi fikk se det vandaliserende skiltet med «Bergen stasjon» på fasaden til arkitekt Kiellands vakre bygg. – Det heter jo ikke det! Utbrøt vi i kor.» Sitatet tilhører forfatter Stig Holmås, som er en av flere bergensere som hisser seg opp over østlendingenes påfunn med å kalle Jernbanestasjonen for Bergen stasjon. Det brygger opp til et skikkelig bergensopprør, som ender med at Bane Nor fjerner skiltet fra bygningen igjen. Det skulle bare mangle.

Her fjernes det omdiskuterte skiltet «Bergen stasjon», som Bane Nor hadde fått montert på fasaden til Jernbanestasjonen.

Her fjernes det omdiskuterte skiltet «Bergen stasjon», som Bane Nor hadde fått montert på fasaden til Jernbanestasjonen. Foto: LINDA NILSEN

12. april: BA kan bringe den rystende historien om tre søsken i en barnehage som forteller de ansatte at de utsettes for vold i hjemmet – uten at styrer tar saken videre. Saken meldes først til politiet når barnehagestyreren er sykmeldt og stedfortrederen griper inn. Foreldrene tiltales for vold. Etter at BA har omtalt saken varsler Bergen kommune at de vil anmelde barnehagenfor brudd på avvergingsplikten.

21. april: Byggetrinn 3 av Bybanen åpner, og for første gang kan reisende tabanen helt inn på Flesland – selv om den nye terminalen riktignok ikke har åpnet på dette tidspunktet. Det er imidlertid blandede følelser blant de ansatte på flyplassen – noen mener at for mange flyavganger utelukkes fra bruk av banen ettersom første bybane ikke ankommer før klokken 0629 om morgenen.

Nå kan bergenserne ta bybanen hele veien til Flesland.

Nå kan bergenserne ta bybanen hele veien til Flesland. Foto: MAGNE TURØY

18. april: NRK Brennpunkt sender dokumentaren «Lykkelandet», som avslører at enkelte rumenere som har kommet til Bergen tjener gode penger på narkotikasalg og utnyttelse av andre til prostitusjon. Dokumentaren skaper sterke reaksjoner. Romfolk i Bergen opplever å bli trakassert på gaten og mange velger å dra hjem. BA treffer noen av dem som omtales i dokumentaren, som mener seg feilaktig fremstilt.

22. april: En russefest på Åstveit går fullstendig over styr. Når politiet blir tilkalt utøver flere av ungdommene vold mot politiet, som må bruke hunder og pepperspray for å få kontroll på ungdommene. Syv ungdommer blir pågrepet, tre av dem siktet for å ha utøvd vold mot politiet. En jente på 17 år ble i august dømt for vold mot politiet, og det er tatt ut tiltale mot en mann på 20 år. I tillegg fikk fem ungdommer forelegg.

26. april: Gjennom hele våren har det vært murring over planene om å etablere flere bompengestasjoner i Bergen, og denne morgenen har fire firmaeiere tatt initiativ til en «kjør sakte»-aksjon for å vise sin misnøye. BA kan fortelle at personene bak aksjonen, som begrunner den med at firmaene deres ikke tåler økte bomavgifter, selv har til salt i grøten og vel så det. Aksjonen ble uansett en suksess i arrangørenes øyne, køene strakte seg lange og seige flere timer denne morgenen.

10. mai: Den dramatiske meldingen kom sent onsdag kveld, et helikopter med tre personer ombord har styrtet midt i Byfjorden. Det er når helikopteret skal lande på luksusyachten «Bacarella», at det går galt. Ombord i helikopteret er kjendispiloten Quentin Smith og hans to kamerater David Tang og Charles Chang. Tang blir kritisk skadet og innlagt på Haukeland universitetssjukehus. Han blir imidlertid helt bra igjen. – Vi kunne ikke vært mer heldige. Når ulykken først skjedde, skjedde den på det beste stedet i verden, sa piloten Quentin Smith under en følelsesladet pressekonferanse på Radisson Blue, der han blant annet takket mannskapet ombord på Redningsskøyten, ambulansepersonalet og de ansatte på Haukeland universitetssjukehus.

Briten Quentin Smith (52), også kjent som «Captain Q», var piloten på helikopteret som styrtet i sjøen på Sandviksflaket.

Briten Quentin Smith (52), også kjent som «Captain Q», var piloten på helikopteret som styrtet i sjøen på Sandviksflaket. Foto: EIRIK HAGESÆTER

17. mai: Bergen virkelig stråler denne nasjonaldagen, med sol fra en tilnærmet skyfri himmel. Byen er som vanlig full av russ, buekorps, unger med is i hånden og ellers glade mennesker – med eller uten bunad.

Brannspillerne hadde grunn til å smile i finværet i prosesjonen på 17. mai.

Brannspillerne hadde grunn til å smile i finværet i prosesjonen på 17. mai. Foto: EIRIK HAGESÆTER

24. mai: Det fine været fra nasjonaldagen viser seg igjen under Festspillåpningen, som i år tilfeldigvis faller dagen etter at dronning Sonja har åpnet sin egen kunstutstilling på Kode. BA mener årets åpning blir noenavlebeskuende og litt baktung, til tross for deltakelsen av superstjernen Rufus Wainwright. Men om åpningen skuffer noe byr de neste dagene på mange flotte kulturopplevelser, ifølge våre anmeldere.

26. mai: Annie Seim (84) var hjemme hos seg selv og ante fred og ingen fare, da hun plutselig fikk en kule gjennom veggen. Kulen hadde gått inn gjennom ytterveggen i kjøkkenet, gjennom veggen mellom kjøkkenet og stuen, før den endte i veggen like ved TV-apparatet, der Annie hadde sittet sekunder før. Kulen stammet antakeligvis fra et skyteanlegg to kilometer unna.

27. mai: Etter en vår med litt ymse vær får Bergen denne søndagen sin første sommerdag, med hele 24,3 grader. Tradisjonen tror fører det straks til at parker og badeanlegg fylles opp av solhungrige bergensere. Heldigvis var vi flinke til å nyte solen og varmen, for det vi ikke visste da var at vi skulle sette ny regnrekord i juni, mens første halvdel av juli skulle bli den kaldeste på 20 år.

Bergenserne strømmer ut i solen når vi endelig får litt sommervarme. Det er bra vi nyter det mens vi kan...

Bergenserne strømmer ut i solen når vi endelig får litt sommervarme. Det er bra vi nyter det mens vi kan... Foto: MAGNE TURØY

01. juni: Til tross for underskriftskampanjer, bompengeaksjoner og klistremerker blir byvekstavtalen vedtatt i bystyret. Avtalen innebærer at staten skal ta femti prosent av kostnadene for bybanen mot Fyllingsdalen, men for å komme i mål økonomisk må Bergen også øke sine bompengeinntekter.

08. juni: Bergen tingrett dømmer 44-åringen som drepte Mona Nordaas (58) til tvungen psykisk helsevern. Dommerne mente mannen var psykotisk da han utførte det grufulle drapet.

09. juni: Cecilia Brækhus bokser på hjemmebane for første og, ifølge eget utsagn, trolig siste gang. Foran 7500 tilskuere vant 36-åringen overlegent på poeng over Erica Farias på Koengen.

Cecilia Brækhus vinner over Erica Farias første gang hun bokser på hjemmebane.

Cecilia Brækhus vinner over Erica Farias første gang hun bokser på hjemmebane. Foto: ARNE RISTESUND

14. juni: Bergenfest er i gang, med blant andre Liam Gallagher og Richard Ashcroft på programmet på åpningsdagen. Helt greit, mener BAs anmelder, men det er først når Sigrid kommer på scenen på dag 2 at de store adjektivene tas i bruk. Gjennom fire dager med svært varierende vær leverte årets festival en god miks av artister, med rekordmange bergensere på programmet.

Aurora var en av rekordmange lokale artister som opptrådte på Bergenfest 2017.

Aurora var en av rekordmange lokale artister som opptrådte på Bergenfest 2017. Foto: Magne Turøy

19. juni: Etter en maktdemonstrasjon av en kamp, som ender 5–0 over Stabæk, er Brann nummer én på tabellen, for første gang på 2687 dager. Både bergenserne og spillerne begynner så smått å drømme aldri så forsiktig om seriegull ... Nå vet vi at fasiten ble en femteplass, tre fattige poeng bak muligheten for å spille i Europa. Men disse sommermånedene lever håpet om gull igjen.

Etter 5-0 seier over Stabæk ligger Brann på toppen av tabellen.

Etter 5-0 seier over Stabæk ligger Brann på toppen av tabellen. Foto: ARNE RISTESUND

26. juni: Skyss lanserer rutetilbudet sitt under sykkel-VM. Under de ti dagene blir gatene stengt for biltrafikk i store deler av byen, og det er derfor knyttet stor spenning til hvordan kollektivtilbudet blir. Det viser seg at store deler av byen verken vil ha buss- eller biltilbud i løpet av hele VM.

1. juli: BA publiserer den første av en lang rekke artikler om det omstridte fordelsnettverket Lyoness, som granskes av Lotteritilsynet for å drive med pyramidelignende virksomhet. Mange bergensere satser sparepenger og tar opp lån for å investere i selskapet, der bergenseren Terje Duesund har en fremtredende rolle.

1. august: Etter mer enn 30 års drift er Dickens konkurs. Det knyttes stor spenning til hva som vil skje med det ærverdige og svært sentrale lokalene. Nå er det klart at Haugesund-selskapet Inventum Gruppen skal starte opp restaurant i lokalene. De har sågar vært i Stockholm for å hente inspirasjon.

04. august: 23.000 møter frem for å se Robbie Williams på Koengen. 43-åringen «sjarmerer fra hårfestet og ned i lilletåen» skriver BAs anmelder om det storslåtte showet i øsende regn.

Robbie Williams skuffer ikke fansen med sitt spektakulære sceneshow på Koengen.

Robbie Williams skuffer ikke fansen med sitt spektakulære sceneshow på Koengen. Foto: ARNE RISTESUND

10. august: Det er fem uker igjen til sykkel-VM der arrangørene har lovet en kulturell folkefest i tillegg til den sportslige. Det er derfor en stor skuffelse når det blir klart at Bergens egen Kygo ikke kommer for å opptre likevel, og arrangørene må på ny stjernejakt.

12. august: Den nye terminalen på Bergen lufthavn Flesland åpner for publikum den 17. august. På forhånd presenterer BA planene for den nye terminalen, og etter åpningen følger vi selvsagt opp med en test av de ulike spisestedene.

13. august: Etter flere års kam står endelig det nye stadionanlegget på Stemmemyren ferdig. Sandviken-spillerne fikk en omvisning på sitt nye stadion dagen før offisiell åpning, og de var godt fornøyde med sitt nye anlegg.

Sandviken-spillerne får en omvisning på det nye anlegget sitt like før åpning. De har både fått nye baner og nytt garderobeanlegg.

Sandviken-spillerne får en omvisning på det nye anlegget sitt like før åpning. De har både fått nye baner og nytt garderobeanlegg. Foto: MAGNE TURØY

14. august: Ansatte ved kulturhistorisk museum oppdager at det har vært innbrudd i løpet av natten. Via et stillas har tyver tatt seg inn på museet, og stjålet store deler av en verdifull vikingskatt. Senere kommer det frem at alarmen ble utløst, men at vekterne trodde det var vinden som hadde utløst den.

30. august: I forbindelse med en planlagt omlegging av Sjøkrigsskolen er det usikkert om forsvaret vil fortsette samarbeidet med Statsraad Lehmkuhl. Dersom samarbeidet avsluttes, innebærer det store inntektstap for Statsraaden, som igjen trolig vil bety slutten på helårsdrift av skipet. I skrivende stund er saken fortsatt uavklart.

Det er usikkert om sjøkrigsskolen skal fortsette med sine tokt med Statsraad Lehmkuhl. Bildet er fra desember, da kadettene kom hjem etter tre måneder til havs.

Det er usikkert om sjøkrigsskolen skal fortsette med sine tokt med Statsraad Lehmkuhl. Bildet er fra desember, da kadettene kom hjem etter tre måneder til havs. Foto: EIRIK HAGESÆTER

30. august: I nesten ett år har revisjonsselskapet Deloitte gransket Kriminalomsorgen Region Vest, etter flere store varslingssaker fra ansatte mot ledelsen. BA har fulgt saken tett siden den første varslingen ble levert inn. I granskningsrapporten rettes det skarp kritikk mot ledelsen i region Vest, og det påpekes at det er avgjørende at ledelsen retter opp igjen tilliten til de ansatte.

05. september: Seks år gamle Djabrail Sulejmanov blir lagt i kunstig koma etter en alvorlig sykehustabbe. Seksåringen ble innlagt på Haukeland for å få behandling for en aggressiv hjernesvulst. To cellegift-sprøyter ble forvekslet, slik at feil medisin ble injisert i guttens hjerne. Familiene ber om å få gutten overført til Rikshospitalet for en ny spesialistvurdering av tilstanden. Ti dager senere blir gutten koblet fra respiratoren og dør. Helsetilsynet har gransket hendelsen, og kom med sin endelige rapport i midten av desember. De slår fast at Djabrail døde etter feilmedisinering, og at han ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Legen får en advarsel.

09. september: Nyheten om Frank Aarebrots (70) bortgang møtes med stor sorg langt utover Bergens grenser. Den folkekjære professoren sovnet inn med sine nærmeste rundt seg på sykehuset. – Han fikk stemt før han døde. Det forteller godt hvordan han levde sitt liv. En optimist til det siste, sa sønnen Erik Aarebrot til BA.

Kort tid etter hans død ble Frank Aarebrot hedret med dette gatekunstverket ved Studentsenteret.

Kort tid etter hans død ble Frank Aarebrot hedret med dette gatekunstverket ved Studentsenteret. Foto: MARIE SKARPAAS KARLSEN

12. september: Valgnatten blir det klart: Erna Solberg er fortsatt Norges statsminister, stikk i strid med hva flere meningsmålinger viste på forhånd. I disse dager forhandler Høyre og Frp med Venstre, og hvis de blir enige får vi en blå-blå-grønn regjering.

Erna Solberg ble historisk etter valgnatten, hun er den andre statsministeren fra Høyre som blir gjenvalgt etter første periode.

Erna Solberg ble historisk etter valgnatten, hun er den andre statsministeren fra Høyre som blir gjenvalgt etter første periode. Foto: ARNE RISTESUND

16. september: Sykkel-VM er i gang! De neste ni dagene skal Bergen bli snudd på hodet i en ellevill folkefest i strålende sol. Både publikum og syklister koser seg med folkehavet, og stemningen er slik at folkemengden på et tidspunkt begynner å heie på et ekorn som hopper fra tre til tre (!). Glemt er både manglende musikalske stjerner og stengte gater – bergenserne elsker sykkel-VM. Når TV2 sine skjermer går i svart foran millioner av tv-seereholder hele byen pusten. Heldigvis varer det bare noen få minutter. Når det begynner å komme frem at arrangørene har hatt null kontroll på pengebruken, vippser bergenserne flere millioner av egen lomme. Det skal imidlertid vise seg å bare være en dråpe i havet av det enorme underskuddet VM går med.

I ni elleville dager ble det arrangert sykkel-VM i Bergen. Det ble en folkefest uten like, og den dagen syklistene syklet opp Fløyen gikk bergenserne mann av huse for å se på.

I ni elleville dager ble det arrangert sykkel-VM i Bergen. Det ble en folkefest uten like, og den dagen syklistene syklet opp Fløyen gikk bergenserne mann av huse for å se på. Foto: Emil Weatherhead Breistein

05. oktober: Byrådet har bestemt at Byantikvaren skal utrede muligheten for å søke om å utvide Bryggens verdensarvstatus til å gjelde for hele det historiske Bergen sentrum. – Da Bryggen fikk sin verdensarvstatus i 1979 tenkte man litt annerledes. I dag vurderes helheten når byer skal få verdensarvstatus, og det er det naturlig at man gjør i Bergen også, sier byantikvar Johanne Gillow.

7. oktober: Etter noen tunge år med korrupsjonsanklager og ektemannen i fengsel takker Trude Drevland ja til å være med i «Skal vi danse». 70-åringen er den eldste deltakeren i underholdningsprogrammet, og mange seere trykker henne til sitt hjerte. En seer er sågar så oppsatt på å få stemme på Drevland at personen i vanvare ringer til politiet i stedet. 7. oktober er det imidlertid slutt. – Dette er det vakreste eventyret jeg kan fortelle noen om ever, sa Drevland etter exiten. Dette er imidlertid ikke siste gang eksordføreren dukker opp i nyhetsbildet denne høsten. I slutten av november blir det kjent at hun og ektemannen Odd Drevland har gått fra hverandre, og i midten av desember blir Trude innstilt som nytt medlem i Kringkastingsrådet.

Trude Drevland var i høst med i «Skal vi danse». – Dette har vært det største eventyret, sa hun da hun var ute av dansen.

Trude Drevland var i høst med i «Skal vi danse». – Dette har vært det største eventyret, sa hun da hun var ute av dansen. Foto: Thomas Reisaeter

11. oktober: I nesten fem uker har 71 polske arbeiderne i Norse Production på Skaganeset i Sund vært i streik. Bakgrunnen er at bedriften nektet å gi de ansatte tariffavtale, og at de ansatte dermed har gått på minstelønn og uten faste arbeidstider. Etter hard kamp fra fagforeningen undertegner til slutt bedriftsledelsen tariffavtalen, og streiken var over.

12. oktober: Ikke på 17 år har Kvinneklinikken hatt så lave fødselstall som nå.Etter at tallene på nyfødte bergensere har steget jevnt og trutt siden 2000, går det plutselig motsatt vei. Samtidig viser nye folketall at Trondheim nå vokser raskere enn Bergen. Det er nesten så det kan være på plass å minne om Harry Hansens berømte oppfordring: «Ligg dokker sammen og gjør nokke».

28. oktober: Etter en litt traurig høst rent fotballmessig klinker Brann til og slår Haugesund 2–3 på bortebane. Dermed er rødtrøyene tilbake i medaljekampen, for en stakket stund.

10. november: Vikingskatten er kommet til rette! En angrende synder meldte seg for politiet og innrømte å ha vært med på innbruddet. Gjennom hans forklaring kom politiet på sporet av to menn til, som blir pågrepet og siktet. Skatten blir funnet hjemme hos en av de siktede, slengt oppi en blå Ikea-pose. Noen gjenstander mangler, og noen har fått store skader.

13. november: Christine Meyer går av som SSB-sjef, etter en opprivende konflikt med finansminister Siv Jensen om organiseringen av byrået. Meyer stilte som krav at hun ikke skulle undertegne en taushetsklausul om konflikten, og har vært tydelig på at hun er uenig i kritikken fra finansministeren. Saken skal opp til høring i Stortinget 10. januar.

16. november: #Metoo-kampanjen, oppropet mot seksuell trakassering på arbeidsplassen, når Norge for alvor når det avsløres at flere profilerte medarbeidere i TV2 har utsatt kollegaer for seksuell trakassering uten at ledelsen har gjort noe med det. Det blir oppvask både i TV2 og andre mediehus før kampanjen spre seg videre til en rekke andre bransjer innen kultur, næringsliv og nå til sist i politikken. Arbeiderpartiets Trond Giske kommer i slutten av desember i hardt vær for flere tilfeller av upassende oppførsel, og er i skrivende stund sykmeldt.

30. November: Mens soningsplasser i Norge står tomme, sendes fanger til soning i Nederland. BA kan avsløre at fanger sendes med fly til Bergen ens ærend for å fremstilles for lege, samtidig som kriminalomsorgen gjennomgår store økonomiske kutt. Et flertall på Stortinget varslet at de ville ha slutt på soning i Nederland, men Venstre, som var mest ivrig etter å avslutte avtalen, ombestemmer seg i siste liten.

6. desember: Underskuddet etter sykkel-VM ligger an til å bli 60 millioner kroner. De skylder penger til rundt 80 kreditorer, både private og offentlige aktører. Flere av kreditorene risikerer selv konkurs som følge av manglende betaling. BT avslører at arrangør Bergen 2017 var klar over at det ville bli underskudd allerede før VM, selv om man ikke visste at det ville bli så stort. De 3,4 millionene som gavmilde bergensere vippset til Bergen 2017 etter VM havner trolig hos bobestyrer, ettersom selskapet ligger an til å gå konkurs. En av de største kreditorene, Possibility, varslet i midten av desember at de har hyret inn advokat Dag Steinfeld for å prøve å hindre egen konkurs som følge av manglende betaling fra Bergen 2017.

08. desember: Et voldsomt regnvær utløser er jordskred på Votlo på Osterøy. Jordmassene går delvis gjennom et bolighus, og fembarnsmoren Kristine Anette Andersen omkommer. Flere beboere i området evakueres fra hjemmene sine ettersom man frykter at det skal gå flere ras i området.

13. desember: Sommeren 2019 skal Bergen igjen være vertsby for Tall Ships Races. Bergen kommune har satt planleggingen og gjennomføringen av folkefesten ut på anbud, men som BA kan avsløre er interessen mildt sagt laber. Årsaken er at kommunen har lagt opp til at tilbyder skaffer mer enn halvparten av pengene selv gjennom sponsormidler. – For vår del var det uaktuelt å gi tilbud. Vi ser ikke muligheten for en ekstern tilbyder å gå i balanse, sier Frank Nes i Bergen Live.

20. desember: Politiet har pågrepet elleve personer tilknyttet et nettverk innen avisdistribusjon, mistenkt for bedrageri i millionklassen. Siktelsen gjelder blant annet systematisk fiktiv fakturering og skatte- og avgiftsunndragelser. En av de siktede er en kvinnelig regnskapsfører, som fengsles i fire uker. De andre ti blir sluppet fri. Saken er avdekket i samarbeid mellom politiet, skattemyndighetene og Arbeidstilsynet, og kan bli den største a-krimsaken i Vest politidistrikt noensinne.

 Julemarkedet på Festplassen har vist seg å være svært populært, og et fint bidrag til julestemningen, med alle sine lys.

Julemarkedet på Festplassen har vist seg å være svært populært, og et fint bidrag til julestemningen, med alle sine lys. Foto: Eirik Hagesæter

22. desember: For første gang har Bergen hatt sitt helt eget julemarked på Festplassen, med pariserhjul, karusell, og salg av ulike varer, i tillegg til mye godt å spise og drikke. Etter tre uker kan arrangørene fortelle om gode besøkstall og stor interesse. Mye tyder på at det er en tradisjon som har blitt skapt.

23. desember: Fra midnatt og langt ut på dagen på lille julaften herjer ekstremværet «Birk» i Bergen. Veier må stenges, det flommer vann inn i hus og det settes ny nedbørsrekord i Bergen. I løpet av et døgn regner det 93,9 millimeter regn. Den forrige regnrekorden, fra 2004, er på 89, 7 millimeter. Både brannvesenet og veitrafikksentralen har et svært travelt døgn, og flere får store skader på husene sine av vannmassene. Ut på ettermiddagen lille julaften gir uværet seg, men regnbygene fortsetter inn mot julaften.

Ekstremværet «Birk» sørger for ny døgnrekord for nedbør i desember måned. I Sædalen kommer det mer enn hundre millimeter på et døgn.

 

Legg til i min rapport