Avisa Nordland

2017 ble også året da Avisa Nordland satte ny fart i den digitale satsingen, økte bemanningen og tok steget fra å være lokalavis til også å bli lokal allmennkringkaster med daglige direktesendinger på ANtv.

Fakta
Samlet opplag - Les mer 18476
Ikon
Utgiversted Bodø
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Jan-Eirik Hanssen
Kommer ut Mandag-lørdag
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
66300
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
29600
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
36500
Redaksjonelle årsverk 26
Klagesaker til PFU 2
Fellelser i PFU 1

Lokal avis og lokal kringkaster

Kjære leser.

Utviklingen skjer raskt i mediebransjen. I 2016 lyktes vi med snuoperasjonen og oppnådde vekst i antall betalende abonnenter. Veksten fortsatte også i fjor.  2017 ble også året da vi satte ny fart i den digitale satsingen, økte bemanningen og tok steget fra å være lokalavis til også å bli lokal allmennkringkaster med daglige direktesendinger på ANtv.

Verden er ikke som før. Heldigvis. Det digitale skiftet slår inn på alle områder. Alt skjer raskere. Du skal helst være oppdatert hele tiden. Alt du trenger å vite må være tilgjengelig gjennom et par tastetrykk på mobilen. Det skjerper kravene til oss som ledende nyhetsformidler og lokal historieforteller. Nå krever mediebrukeren å være oppdatert før, under og etter begivenheter og hendelser.

I Avisa Nordland var vi tidlig ute med målrettet satsing på nett. Alt digitalt innhold var i mange år gratis. Vi hadde stor rekkevidde og mange lesere. Færre fant grunn til å abonnere på papiravisa når det meste likevel kunne leses gratis på nett. Forståelig nok. Når annonseinntektene også begynte å bevege seg fra lokalaviser til internasjonale digitale giganter ble situasjonen så økonomisk krevende at både vi i AN og mediebransjen forøvrig måtte gjennom brutale kostnadskutt og nedbemanninger. Lokalavisene ble hardest rammet.

Fire år senere er det godt å konstatere at de fleste pilene peker i positiv retning. For tre år siden begynte vi å ta betalt for deler av det digitale innholdet. Det er som kjent en elendig forretningsmodell å betale flinke journalister for å være på jobb til alle døgnets tider, for så å gi bort innholdet gratis. Leserne forstår og aksepterer det.

Det er med stor dose ydmykhet jeg i dag kan fortelle at antallet digitale abonnenter (inkludert familieabonnenter) har økt fra null til over 26 000 i løpet av bare tre år. Av de 63 mediehusene i Amedia er Avisa Nordland på topp i å få abonnentene til å ta våre digitale produkter i daglig bruk.

Veksten i antall digitale abonnenter er betydelig høyere enn fallende tall for papiravisa. I løpet av de to siste årene har antall betalende abonnenter økt med 1 304. Avisa Nordlands nye offisielle opplagstall er nå 18.476. Nå er det inntektene fra abonnentene som er vår største inntektskilde, betydelig høyere enn annonseinntektene. AN er blant fire aviser i Nordland med vekst i opplaget og har den største veksten. De fleste opplever fortsatt nedgang.

De offisielle lesertallene for 2017 viser at AN har falt fra et daglig snitt på 68.000 lesere i 2016 til 66 300 i fjor. Det er forventet og resultatet av en bevisst strategi. Over halvparten av vårt innhold er nå forbeholdt abonnenter. Vårt fokus er endret fra å ha flest mulig lesere til å rekruttere flest mulig abonnenter.

Takket være den sterke abonnementsveksten er vi nå i stand til å øke bemanningen i redaksjonen. Det betyr at vi kan gi abonnenter og øvrige lesere et enda bedre innholdstilbud. Vi er fortsatt en lokalavis som satser hardt på papirutgaven hver eneste dag. Vi er også den ledende digitale nyhetsformidleren med fast bemanning fra kl 0600 om morgenen til nærmere midnatt. Vi er alltid i beredskap og oppdaterer deg på større hendelser også om natta.

Vi setter ambisiøse krav til oss selv. Vi skal alltid være først med det siste. Du skal alltid finne en levende front på an.no, som forteller deg hva som skjer akkurat nå. Der folk er samlet, der skal vi være. Det folk er opptatt av skal vi også være opptatt av. Det er vi som skal sette dagsorden. Det er vi som skal gi deg hele bildet i lokalsamfunnet: Hendelsene, kritisk journalistikk, sport, kultur og debatten.

I 2017 har vi lagt nye dimensjoner til vårt oppdrag. Vi definerer oss nå også som lokal allmennkringkaster. I oktober lanserte vi vår nye satsing på daglige direktesendinger på ANtv. Vi har investert i nye medarbeidere, økt kompetanse og avansert utstyr for å gi våre abonnenter en enda bedre totalpakke. Vi har sendt direkte fra fotballkamper, turneringer, folkefester, kulturarrangement, pressekonferanser, folkemøter og festivaler. Vi er raskt på lufta med direktesendinger ved større nyhetshendelser. Det er ikke mulig å formidle nyheter og folkefester raskere enn i vise fram det som skjer – når det skjer. Satsingen er tatt godt imot og har bidratt til rekruttering av nye abonnenter.

Verden er ikke som før. Men en ting står fast. Vi satser fortsatt tungt på papiravisa. Vi har ingen planer om å kutte i frekvensen. Du får fortsatt avisa seks dager i uka, med en ekstra fyldig pakke på lørdager.

Vi skal fortsatt være en synlig og tilstedeværende ambassadør for vår region og våre lokalsamfunn. Vi skal fortsatt avdekke kritikkverdige forhold, være vaktbikkje, overvåke og provosere. Vi skal fortelle suksesshistorier, dyrke identitet, bolyst og ivareta hjertesakene til folk i Bodø, Salten og Nordland. Vi skal være en entusiastisk formidler av optimisme og gode historier. Vi skal kort og godt utgjøre en forskjell i samfunnet.

Ingen er så kritisk til egne prestasjoner som oss selv. Vi er løpende opptatt av forbedringer og å møte leserne med relevant innhold i alle kanaler.

Vi har høye ambisjoner. Om vi lykkes er opp til deg å vurdere.

Tusen takk for tilliten!

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør 

 

 

Legg til i min rapport

Nyhetsåret 2017

I 2017 har vi vært forskånet for større ulykker og de mest alvorlige hendelsene. Likevel har det vært mange saker som har engasjert våre lesere. Nordland er det fylket der det utstedes flest ekstremværvarsler. Vær engasjerer, spesielt uvær. Ekstremværet «Ylva» i november skapte store skader og utløste løpende informasjonsbehov som det er viktig for oss å håndtere.

I mars ga regjeringen endelig klarsignal til bygging av ny flyplass i Bodø. Erna Solberg tok selv turen til Bodø for å dele den gledelige nyheten. Kort tid etter ble det full fyr i debatten om eiendomsskatten i Bodø, spesielt etter at AN dokumenterte at befolkningen i Bodø hadde landets høyeste eiendomsskatt.

Tysfjord-saken, byggeplanene for nytt storhotell på Fauske, hotellplanene på Rønvik-fjellet, det voldsomme antallet reinpåkjørsler på Nordlandsbanen, dyrebrann-tragedien på Fenes, fra krise til ny drift i fiskeindustrien i Bodø, utfordringene for det nye Nordland politidistrikt og den regionale flykonkurransen mellom Widerøe og Fly Viking er blant de viktigste nyhetssakene. Kampen for å beholde Nordland som egen region, behandlingen av akutt hjertesyke i Nordland (PCI) og valget har vært blant sakene som har utløst stort engasjement hos leserne.

Basert på den dokumenterte interessen hos leserne har vi også prioritert nyheter om bolig, eiendom og næringslivssaker spesielt gjennom 2017. Me too-kampanjen har også resultert i flere saker om seksuell trakassering på arbeidsplasser og i samfunnet for øvrig.

Valgnatta samarbeidet vi med NRK Nordland om digital dekning og direktesending på fjernsyn fra Stormen Bibliotek.

 

Legg til i min rapport

Hjertesaker i brann

Avisa Nordland er fylkets største og viktigste debattarena. I 2017 publiserte AN ca 10 000 meningsytringer i stort og smått.

Avisenes oppdrag som meningsbærer og formidler er minst like viktig som det har vært. Selv om deler av debatten foregår på sosiale medier er det artikler og ytringer fra de tradisjonelle mediene som ofte legger grunnlaget for det. Papiravisa har bevart sin sterke posisjon som det offentlige meningstorg i lokalsamfunnet og i regionen.

Den 156 år lange historien om oss selv er også fortellingen om sterk tradisjon som meningsbærer. Våre forløpere representerte ulike ideologier. Nordlands Framtid ble etablert som et talerør for arbeiderbevegelsen, mens Nordlandsposten lenge hadde et tydelig konservativt ståsted. I dag har avisene for lengst kvittet seg med sine partipolitiske bånd.

En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn. Vær Varsom-plakaten slår fast at pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Undersøkelser viser at lokalavisene er sentrale i å sørge for at lokaldemokratiet i kommunene fungerer. De er fundamentet i mediemangfoldet.

I tillegg til å formidle engasjerte menneskers synspunkter har AN gjennom lederartikler, kronikker og egne profilerte kommentatorer satset tungt på meningsjournalistikken i flere år. Målet har vært å ta en sentral plass i det nordnorske ytringsrommet. Jeg overlater til leseren å konkludere. Min påstand er likevel at AN har tatt rollen som en av de to viktigste debattformidlerne i landsdelen, sammen med Nordlys. Ofte har vi stått mot hverandre i utfordrende tema som regionreform og i PCI-debatten (behandling av akutte hjerteinfarkt). I andre saker er vi begge varme forsvarere av Nord-Norge. I Avisa Nordland har vi et spesielt ansvar for å forsvare interessene til folk i Nordland.

I tillegg til valgkampen har kommunereform, regionreform, PCI-striden mellom Nordlandssykehuset og UNN og eiendomsskatten i Bodø vært blant de sakene som har engasjert mest til debatt i 2017. Vi har i løpet av året investert tungt i meningsmålinger, spesielt inn mot Stortingsvalget.

Legg til i min rapport

Kultur og sport

Kultur

Kultur er et viktig satsingsområde for AN. I 2017 ble Bodø kåret til årets kulturkommune i Norge. Kommunen har satt betydelige ressurser i sving og intensivert arbeidet med søknaden for å bli Europeisk kulturhovedstad. Søknaden leveres i år. I juni fylte verdensstjernen Sting Nordlandshallen. 

AN følger det lokale kulturlivet tett og har blant annet vært tilstede med direktesendinger fra Parken, Kulturnatt og Sting-konserten. Gjennom tv-konseptet ANplugged har vi også løftet fram lokale artister gjennom fjoråret.

 

Sport

2017 var året da Bodø/Glimt sikret seg rask retur til Eliteserien med målfester og suveren tabelltopp i OBOS-ligaen. Hege Leirfall Ingebrigtsen ble historisk da hun ble klubbens første kvinnelige styreleder etter 100 år med menn i posisjonen. Bodø Håndballklubb kom til sluttspillet i toppserien og spilte seg til sin tredje cupfinale på fire år i Oslo Spektrum. Denne gang ble det tap for Drammen HK. Fotballjentene i Grand klarte å beholde plassen i toppserien etter kvalifisering. ANtv sendte alle Grands kamper direkte.

August Jensen tok en historisk og oppsiktsvekkende etappeseier i Arctic Race. I konkurranse med mange av verdens beste syklister ble Bodø-gutten nummer to sammenlagt.

Legg til i min rapport

Fakta om AN

 • Avisa Nordland er Nordlands største papiravis.
 • an.no er Nordlands største nettavis
 • Avisa Nordland er politisk uavhengig
 • Avisa Nordland AS eies av den selveiende stiftelsen Amedia (62 %) og HTG Polaris (38%).
 • Avisa Nordland mottar ikke pressestøtte.
 • Bekreftet opplag 2017: 18 417
 • Offisielt lesertall 2017: 66 300 daglige lesere
 • Formål: Basert på sunn og lønnsom drift skal AN Media fremme samfunnsengasjement med det formål å styrke grunnverdiene ytringsfrihet, mangfold, toleranse og likeverd mellom mennesker. Vi skal påvirke samfunnsdebatten med basis i grunnverdiene, og verne om regionen og fylkets egenart og kultur. Avisa Nordland skal ivareta rollen som kritisk overvåker av samfunnsutviklingen. Gjennom nær kontakt med lesere, annonsører og andre skal Avisa Nordland utvikles som en positiv kraft i regionen og fylket. Som utgiver vil selskapet verne om redaksjonell frihet, integritet og verdigrunnlaget.
 • (Aksjonæravtalen mellom Apressen og Harstad Tidende-gruppen AS 10. desember 2001).
 • Visjon: Vi skal engasjere alle i Salten – hver dag!
 • Verdier: Raus og offensiv.
Legg til i min rapport

Etikk

Avisa Nordland jobber etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Pressens Faglige Utvalg har konkludert med at AN har brutt god presseskikk i en sak i 2017. PFU slo fast at AN brøt de etiske reglene da avisen slo fast at en savnet Bodø-mann var funnet omkommet på Kanariøyene før det var offisielt bekreftet og pårørende informert. 

 
Legg til i min rapport